HU EN DE CZ

Sárvár és környéke

 
Sárvár nyugat - dunántúli kisváros, amely a Rába folyó két partján terül el. A gazdag történelmi múlttal rendelkező város minden évszakban valami különlegeset ígér.
Gyönyörű természeti környezet, számos látnivaló és kirándulóhely várja az idelátogatókat.

Érdemes megtekinteni a több, mint ezer éves történelme során felhalmozott értékeket őrző Nádasdy várat, mely jellegzetes kaputornyával és a várárkon átívelő boltíves hídjával a nemzeti örökség része. A reneszánsz várkastélyt az egykori vizesárok helyén kialakított park veszi körbe. Belső udvara szabálytalan ötszöget formáz, a jó idő beköszöntével szabadtéri zenei koncerteknek, kulturális programoknak, fesztiváloknak, népszerű vásároknak ad otthont. Legmeghatározóbb programjai közé tartozik a minden év júliusában megrendezésre kerülő, hagyományőrző Nádasdy történelmi fesztivál, mely egy látványos történelmi időutazás a 17. századi Magyar Királyság egy mezővárosának mindennapjaiba. A fesztiválprogram a Báthory lakomával kezdődik, ahol korabeli étkeket szolgálnak fel középkori külsőségek között, majd a fesztivál hétvégéjén folyamatos a viaskodás, de mindeközben az élet színes, örömmel és szórakozással teli forgataggá változik.
Szomszédságában található a 16 hektáros Arborétum, mely számos növényritkasággal büszkélkedik.
 

A hét tóból álló Csónakázó - tórendszer, a Rába part, a Vadkert-major (állatsimogató, lovaskocsikázó) az aktív pihenésre vágyóknak kínálja a kerékpártúrák, horgászat, vadászat, lovaglás és kirándulás örömeit. A Rába - folyó ideális körülményeket biztosít vízitúrák lebonyolítására. A város 2014 őszén újabb értékkel gazdagodott, felújították a parkerdőt, ami Sárvári Kirándulóerdőként kínál kitűnő szabadidős programot a fürdővárosba érkezőknek.

A gasztronómia és a bor szerelmeseit számos étterem, vendéglő és borpince várja, hetente tematikus estekkel, nyaranta kellemes teraszokkal, hangulatos kerthelyiségekkel.

A város vonz erejét olyan színvonalas kulturális programok növelik, mint a Nemzetközi Folklórfesztivál, a Nemzetközi Fúvóstalálkozó, a Vármeeting Nemzetközi Motoros - és Rockfesztivál minden év augusztusának első hétvégéjén és a Simon Júdás napi országos kirakódó vásár októberben.